Plavanje

V Sloveniji je vse več programov, kjer se strokovni delavci trudijo izboljševati učenčevo plavalno znanje. Osnovnošolec naj bi zapustil šolo kot plavalec. S tem se zmanjšuje stopnja utopitev ali poškodb in težav zaradi neznanja plavanja ter povečuje varnost.

Plavanje v današnjem času ne pomeni boj za hrano ali beg pred sovražnikom, vendar je znanje plavanja nujno potrebno. Za človeka predstavlja plavanje rekreacija, zabava ali sprostitev. Športno rekreativne dejavnosti sodobnega časa predstavljajo težavo, če naše znanje plavanja ni dovolj dobro in varno.

Plavanje je vir največjih triatlonskih izzivov. Nekaterim se zdi učenje plavanja smrtno nevarno. Zanje je plavanje preživetje, nešportni dosežek. Mnogi triatlonci plavajo z enim samim ciljem – da pridejo do kolesa, ne zato, da bi tekmovali in se zabavali.

Naslednja težava v zvezi s plavanjem je okolje. Pravila v triatlonu nam dovoljujejo plavati v kakršnemkoli slogu, toda kravl je tudi za triatlonca najučinkovitejši. Plavanje v naravnem okolju pa zahteva, da nekoliko prilagodimo dihanje in gledanje v vodi.

Plavalne vaje nam pomagajo, da se osredotočimo na posamezne faze plavalnega sloga in jih čim bolj izpopolnimo. V klubu smo usmerjeni na učenje plavanja kravla, ki ga uporabljamo v triatlonu. Predstavili ti bomo plavalne pripomočke, plavalne vaje in nasvete za izboljšanje tehnike.