Tek

TEK  je izvrstna telesna dejavnost. S tekom se lahko ukvarjaš povsod, čeprav je najlepše in bolj zdravo, če te obdaja zelenje. Sama tehnika ni tako pomembna in se je ni treba predhodno učiti, kot je to značilno za večino telesnih dejavnosti. Tek je mogoče prilagajati lastnim zmogljivostim in je prav zato priporočljiv tudi za tiste, ki se nikoli niso ukvarjali s športom.

Starost ni pomembna, razen v primeru, ko začnete teči po veliko letih telesne neaktivnosti. V takem primeru bi lahko imelo pretiravanje tudi posledice. Mlajši od 14 let bi morali teči v kombinaciji s še kakšnim drugim športom, ki razvija različne mišične skupine, denimo s plavanjem, in tako lahko obogatili motorične sposobnosti z gibanjem, ki jih tek ne razvija.

Seveda pa ni pri vseh enako priljubljen. »Preveč naporno«, pravijo nekateri, »slabo za kolena in hrbet«, spet drugi. Vendar se strokovnjaki s področja športa in rekreacije s tem ne strinjajo. Sam tek ni nič slabega in škodljivega. Težave se pojavijo, ko se ljudje tega napačno lotijo. Na skupnih vadbah teka ti bomo predstavili nekaj nasvetov, kako teči udobno in varno.

Je pa tek od treh triatlonskih športov najbolj zahteven, ker triatlonec začne teči že pošteno utrujen, pregret, potem, ko stopi s kolesa. Zato je pomembno trenirati tudi menjave ( tranzicije ) s teka na kolo.