Triatlon

Triatlon klub Ajdovščina

Kaj je triatlon

Triatlon je edinstvena aktivnost sestavljena iz treh bazičnih športov in sicer plavanja, teka in kolesarjenja. S triatlonom se lahko ukvarjajo ljudje vseh starosti in različnih triatlonskih sposobnosti. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da je to šport v katerem ima prednost uspešen zaključek tekmovanja pred zmago.

Plavanje triatlon klub Ajdovščina

Plavanje

Plavanje je vir največjih triatlonskih izzivov.

Kolesarjenje triatlon klub Ajdovščina

Kolesarjenje

Človek zgolj s silo lastnih mišic najhitreje potuje prav na kolesu.

Tek triatlon klub Ajdovščina

Tek

Tek je izvrstna telesna dejavnost. S tekom se lahko ukvarjaš povsod, čeprav je najlepše in bolj zdravo, če te obdaja zelenje.

Tranzicija triatlon klub Ajdovščina

Tranzicija

Trening menjav je ključ do dobrega začetka na kolesarskem delu oziroma tekaškem delu tekmovanja.

Triatlon je izziv, osebni uspeh in zdrav način življenja.

Triatlon je vzdržljivostna in spretnostna preizkušnja, pri kateri tekmovalec preplava, prekolesari in preteče določeno razdaljo v napisanem vrstnem redu brez zaustavljanja merjenja časa.

Duatlon je podobna športna zvrst, le da namesto plavanja, tekmovalci tečejo; torej je vrstni red dogajanja tek – kolesarjenje – tek.

Akvatlon je šport, ki vključuje zaporedje disciplin sestavljeno iz dveh tekmovalnih stopenj, plavanja in teka. Akvatlon se lahko začne s tekom, nadaljuje s plavanjem in konča s tekom ali pa poteka le v dveh disciplinah, z začetkom v plavanju in zaključku v teku.

Triatlonska zveza Slovenije (TZS) je krovna organizacija na področju triatlona, duatlona in akvatlona v Sloveniji in je priznana iz strani olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) ter mednarodne triatlonske zveze (ITU).

Naš namen je predstaviti triatlon, tako iz teoretičnega kot tudi praktičnega vidika.


Povezave:

Triatlon Slovenije

European Triathlon Union

International Triathlon Union